Fixingtechnology

DE BEUGEL: EEN ONMISBAAR ELEMENT VAN EEN GECERTIFICEERDE BRANDWERENDE AFDICHTING

05-09-2024

Fixingtechnology

Brandveiligheid draait om de details, daar weten we bij Gerco alles van! We laten niets aan het toeval over. Middels het realiseren van brandwerende afdichtingen, het leveren en plaatsen van brandkleppen en uitvoeren van brandwerende bouwkundige timmerwerken creëren we een veilige werk- en woonomgeving voor iedereen. Een veilig gevoel is daarbij onvoldoende. Het moet brandveilig zijn!

Een van die cruciale details is de beugeling van o.a. leidingen, installatiesystemen en kabeldragers welke door een brandwerende scheiding voeren. Dit dient zodanig te zijn uitgevoerd, dat in geval van brand de installatiedoorvoer de prestatie van de brandwerende afdichting niet anders beïnvloed dan in de beproevingsnorm NEN-EN1366-3 is voorzien. De mechanische constructie en de verankering van de beugeling dienen zodanig te zijn, dat deze de krachten tijdens het verloop van een brand ondervangen. M.a.w. we dienen ervoor te zorgen dat de doorvoer, de brandwerende afdichting en bijbehorende voorzieningen (bijv. een brandklep) op hun plek blijven zitten in de brandscheidingen bij brand. Vervormen/verplaatsen van installatiewerk moet daarbij zoveel als mogelijk worden opgevangen door rigide of flexibele aansluitingen en beugels.

In de meeste attesten, ETA’s (European Technical Assessment) en testrapporten van brandwerende afdichtingen staat vaak de maximale horizontale beugelafstand vermeld. De afstand vanaf de brandscheiding tot de eerste beugel bedraagt in de meeste gevallen ca. 300 mm. Deze afstand staat ook beschreven in het boek Brandveilige Doorvoeringen van ISSO/SBR april 2014. Deze afstand moet aan beide zijden van de brandscheiding worden gehanteerd. Bij grotere beugelafstanden kan het niet-brandwerende deel van bijv. de leiding, kabel, kabelgoot of het luchtkanaal bezwijken, waardoor de brandwerende voorziening beschadigd raakt en daardoor niet de geëiste brandwerendheid kan behalen.

We krijgen dagelijks te maken met situaties, in bijvoorbeeld de bestaande bouw, die niet of niet geheel overeenkomen met een testopstelling. Het door ons toegepaste Protecta® afdichtingsysteem van Polyseam hanteert in haar prestatieverklaringen (DoP) veelal beugelafstanden variërend tussen 270 mm en 470 mm vanaf de brandscheiding aan beide zijden. Om eenduidigheid en duidelijkheid te creëren op onze projecten hebben we Efectis gevraagd om een Expert Judgement inzake beugelafstanden, dit heeft geresulteerd in rapport R001057[Rev.1] welke wij als vuistregel hanteren bij uitspraken of de onderbouwing van beugelafstanden. Dit rapport richt zich specifieke op situaties in de bestaande bouw.

Naar de mening van Efectis mag deze maat (eerste beugel vanuit de brandscheiding) bij staalachtige leidingen en kanalen variëren tussen 200 en 500 mm. Bij kunststof buizen mag deze maat variëren tussen 150 en 400 mm. Naar de mening van Efectis is daarmee een brandwerendheid van 30 minuten haalbaar.

Metalen leidingen zullen niet wegsmelten en worden alleen bevestigd voor de stabiliteit. Bij brandproeven worden de metalen leidingen boven- en onder vloer op een afstand van 300 mm ondersteund. De lengte van de metalen leidingen tijdens de brandproef bedraagt circa 1,0 m¹. Zolang de eerste ondersteuning bij een metalen leiding door de vloer op een afstand zit tussen 300 en 800 mm worden er geen problemen verwacht die nadelig zijn voor de brandwerendheid.

Bij kunststof buizen is de positie van de ondersteuning belangrijker, omdat het kunststof in veel gevallen zal smelten bij brand. Belangrijk is dat de ondersteuning boven de vloer aanwezig is die er voor zorgt dat de buis niet wegzakt waardoor de brandmanchet of pipewrap naar behoren kan functioneren. Kortom bij kunststof buizen is het belangrijk dat boven de vloer op een afstand van 200 - 400 mm een ondersteuning aanwezig is. Als de eerste ondersteuning aan de onderzijde van de vloer op 300 – 600 mm zit zal dit naar verwachting geen nadelige invloed hebben op de brandwerendheid.

Tot slot is het belang dat de ophangconstructie en de verankering van de beugeling zodanig zijn uitgevoerd dat deze de hitte bij een brand voldoende lang kan weerstaan. Het gebruik van kunststof pluggen en/of beugels is dan ook niet toegestaan. De constructie en verankering dient bij voorkeur in staal uitgevoerd te zijn. Voorbeelden hiervan zijn Flamco rail of pijpbeugels van Walraven met M8/M10 draadeind en metalen slagankers.

De beugel is dus absoluut een 100% een onmisbaar element wanneer een gecertificeerde brandwerende oplossing moet worden gerealiseerd.

Heeft u meer vragen over het beugelen van doorvoeren, brandwerende afdichting, brandkleppen of bouwkundige brandveiligheid? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via sales@gerco.com, we denken graag met u mee! 

Fixingtechnology

Meer nieuws

Gerco Brandpreventie B.V.

Vrouwenmantel 5
2871 NJ Schoonhoven
Postbus 11
2870 AA Schoonhoven

KVK: 29020504
IBAN: NL12 INGB 0996 068 554

Ontwerp en realisatie door