40 JAAR BRANDWEERDERS

22-11-2020

GERCO bestaat 40 jaar! Wat een mijlpaal is dat. Zoals je hieronder kunt lezen in de geschiedenis van GERCO, was de afgelopen 40 jaar een mooie reis. We zijn van piepklein bedrijf gegroeid naar een prachtige organisatie, die heel veel geleerd en bereikt heeft in de afgelopen jaren. Daar zijn we trots op!

1980

In de jaren 70 begint het echtpaar Gerrit en Coby een handelsfirma genaamd, hoe kan het ook anders: GERCO. Ze verkopen koffieautomaten en inbraakbeveiliging. In 1979 wordt restaurant De Hooijberg in Schoonhoven door Henk Monnichmann en een compagnon gestart. Beide heren zijn ook vennoot geworden van GERCO. Na een jaar samenwerking gaan de twee heren zelfstandig verder: de één houdt restaurant De Hooijberg en de ander, Henk Monnichmann, gaat verder met GERCO in de Lopikerstraat 16 in Schoonhoven. GERCO richt zich vanaf deze tijd naast inbraakbeveiliging ook op brandmeldinstallaties en bouwkundige brandpreventie. GERCO gaat verder onder de naam Gerco Beveiligingen B.V.

1990

Na jarenlang importeren van brandwerende coating en kit vanuit Duitsland, besluit GERCO dit in 1987 zelf te gaan produceren. GERCO verhuist met haar 10 medewerkers naar een groter pand aan de Adam van Vianenstraat 13. GERCO groeit en betrekt in 1989 een pand aan de Bergambachterstraat 1. Inmiddels behoren ook tunnels (waaronder de Schipholtunnel) tot het werkveld en is GERCO van een kleine onderneming uitgegroeid tot een bedrijf waar circa 50 medewerkers werkzaam zijn. Begin jaren 90 treedt Danny van Goudzwaard toe tot de directie en verhuist GERCO in 1992 naar het naastgelegen ruimere pand op nummer 3.

2000

In 1998 begint Roy Monnichmann bij GERCO. Na het terugtreden van zijn vader Henk in 2001 vormt hij samen met Danny van Goudzwaard en Teus Rozendaal de directie. De aandacht voor brandveiligheid neemt sterk toe, onder andere door de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam in 2000. Maar de explosieve groei van het compartimenteren van gebouwen ontstaat in 2005, na de brand in het cellencomplex van Schiphol. De jaren hierna worden o.a. vele gevangenissen en gebouwen door GERCO brandveilig gemaakt door het inmiddels explosief gegroeide personeelsbestand van ruim 300 medewerkers.

2010

GERCO groeit uit haar jasje en betrekt begin 2010 een modern pand met een groot magazijn aan de Vrouwenmantel 5 in Schoonhoven. Tevens verwelkomt zij in deze periode haar nieuwe aandeelhouder Van Lanschot Participaties. De naam verandert in Gerco Brandpreventie B.V. De (banken)crisis in 2008 wordt pas echt voelbaar in de jaren 2012 - 2015. De markt is veranderd en GERCO heeft te maken met veel toetreders tot de markt van brandwerende voorzieningen en de organisatie moet zich aanpassen. In 2014 wordt Applicom, een landelijke specialist in passieve brandpreventie, met een sterke positie in o.a. de zorg overgenomen. De aandeelhouders Van Goudzwaard en Monnichmann vinden dat het tijd is voor een nieuwe directie. Hans Nijssen begint in 2015 als algemeen directeur bij GERCO. De jaren hierna transformeert GERCO zich van een productgericht bedrijf naar een hoogwaardige technisch gecertificeerde leverancier van passieve brandpreventie oplossingen.

2020

Vanaf 2017 treedt GERCO steeds vaker op als hoofdaannemer bij grote complexe brandveiligheidsprojecten. Projecten waarbij grote woon- zorgcomplexen in heel Nederland worden aangepakt en vele gebouwen voor het Ministerie van Defensie brandveilig gemaakt worden. In 2019 treedt Maarten Kleijne toe tot directie als Commercieel directeur om de organisatie verder door te ontwikkelen en te professionaliseren.

GERCO is in de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf van passieve brandpreventie oplossingen met in-house technisch advies, projectmanagement, hoogwaardige uitvoering en bijbehorende onderhouds- en inspectiediensten.

Als landelijke speler is GERCO in staat om een one-stop-shop oplossing op het gebied van bouwkundige brandpreventie te bieden en te profiteren van de schaalvoordelen op het gebied van technologie en R&D, terwijl het tegelijkertijd de sterke punten van een lokale speler behoudt als het gaat om flexibiliteit en relatie met de klant. 

Meer nieuws

Gerco Brandpreventie B.V.

Vrouwenmantel 5
2871 NJ Schoonhoven
Postbus 11
2870 AA Schoonhoven

KVK: 29020504
IBAN: NL12 INGB 0996 068 554

Ontwerp en realisatie door